«

»

SM-premiär i Anderstorp

Nästan precis 10 år efter att jag tog min roadracinglicens på Anderstorp körde jag i helgen min första SM-tävling. Som väntat stred jag inte om topplaceringarna, men jag hade satt ett mål på att komma ner i varvtider på 1:55 vilket jag lyckades med på lördagens race.

Jag varmkör den blågula 125an inför fredagsträningen

Det började med en träningsdag på fredagen då jag fick lära känna banan och avrosta mina racinginstinkter efter en lång vinter. Vi hade lite strul med skruvar som håller avgas-headern mot cylindern och det var tur att jag hade en reservmotorcykel med mig. Pappa stod med den varmkörd i depån varje heat och det var flera gången under helgen som det räddade mitt körpass. Skruvarna fortsatte nämligen att lossa eller gå av, vi antar att det beror på att något sitter för fast uppspänt eller att motorn vibrerar för mycket men inget vi gjorde avhjälpte grundproblemet. Vi fortsatte byta skruvar, satte på längre skruvar med distanser för att få mer fjädring i förbandet och najade fast dem och till slut satt de kvar ända in i mål.

Pappa borrar hål i skruvarna för att vi ska kunna naja fast dem

Det var här mot cylindern som skruvarna inte ville sitta kvar

På lördagens kval började jag köra tillräckligt fort för att kunna studera mina konkurrenter som passerade mig. Det blev snart klart för mig att jag körde min 125a ungefär som jag skulle kört den gamla stela Honda 350 från 1970 som jag är uppväxt på. Jag fick bryta mot mina vanor och köra betydligt fortare in i kurvorna, men det tar lite tid att lita på att det går. Jag hade inga efter mig på kvalet men var ändå nöjd med en varvtid på strax under 2 minuter. De snabbaste förarna (som inte bara är bättre förare utan även har nyare motorcyklar och ungefär 20 kilo lättare ekipage, 140kg mot mina 160kg) körde på mellan 1:45 och 1:50. På racet startade jag i högre tempo men hamnade ganska snart ett par sekunder efter näst sista man. Jag ökade successivt farten och höll avståndet till framförvarande, men lyckades inte ta in något nämnvärt. Jag fick två varvtider på 1:55 som var mitt mål och hade alltså sänkt mig med nästan fem sekunder från kvalet på förmiddagen. En bit kvar till att utmana de andra förarna i klassen, men stora framsteg för mig!

Svärfar Gunnar och pappa Ingemar fikar i depåtältet inför söndagens race

På söndagen hade högtrycket gått över i molnigt och det var lite kyligare i luften. På morgonens kval fick jag bra flyt på de första varven men körde sedan av växellänkaget. Tur att pappa väntade i depån med reservcykeln som jag snabbt hoppade på och körde vidare med. Tyvärr verkade det kallare vädret ha ändrat förutsättningarna för bestyckningen av förgasaren och ut ur kurvorna ville den inte dra ordentligt. Jag hade hoppats på att sänka mina varvtider ytterliggare med fick inte med mig farten ut ur kurvorna och blev mer irriterad än koncentrerad och fick nöja mig med tider runt 1:58. När racet skulle börja hängde regnet i luften och när vi kom till startplattan började det till och med hagla. Starten blev förskjuten några minuter och alla som hade medhjälpare med sin bytte till regndäck ute på banan. Pappa och jag gjorde likadant och jag såg fram emot att få testa på regnkörning med de snabba SM-förarna. Tyvärr torkade det snart upp och jag hade svårt att bedöma hur fort jag kunde köra med regndäcken på den torra banan och hamnade långt efter. Jag satsade inte vilt men utmanade mina egna fördomar om hur fort det gick att ta kurvorna och var ungefär lika mycket långsammare än de snabbaste förarna som när det var torrt.

Jag är jättenöjd med helgen och känner att jag fått bra inspiration och träning inför classic-racen på samma bana med samma motorcykel om en dryg månad. Jag har planer på att skaffa en kamera som jag kan montera på motorcykeln så att ni ska få se hur det ser ut, men här kommer ett mycket kort klipp på vad pappa såg från depån när jag går in i södra kurvan. Jag lägger in fler bilder om jag får tag på några från våra kära racefotografer som brukar stå runt banorna!

Hittade den här videon också, jag dyker upp en minut in i klippet på den blågula 125an:

Tills vi hörs igen, ha det så gott!

Daniel

3 kommentarer

 1. Magnus

  Grymt bra kört Daniel!
  Ser verkligen fram emot att köra lite ihop med dig och lära av dig nu när du fått upp farten ännu mer med hjälp av SM-ligan. Inser att det blir tufft att hänga på men jag ska göra mitt bästa.
  Jag säger grattis till din premiär för det var bra gjort!

  Mvh Magnus

  1. Daniel

   Tack så mycket!
   Jag tror nog att du kommer att hänga med, det var ju snarare jag som fick jaga dig sist! Jag tappade faktiskt inte särskilt mycket på rakan, det var mest ut ur kurvorna som de hade lite bättre vrid..
   Vi ska nog kunna ge dem en match när vi fått köra med dem några gånger!

   1. Magnus

    Hihi, låter bra det!!
    Lite ballt det med våra 20 år gamla hojar!

    Ring gärna vid tillfälle, jag är nyfiken!

Kommentarer ej tillåtna.