«

»

Dubbla andraplatser i Karlskoga

Vid årets classic-race i Karlskoga fick vi en rejäl portion regnträning. Det var fint i Alingsås när vi åkte hemifrån, men ganska snart såg vi tecken på att det var något annat som väntade uppe vid banan. Pappa hade gjort i ordning sin nya Honda CB350 med Rickmanram som han köpte i höstas och för honom gick fredagen främst åt till att sortera ut den. Inför helgen hade vi också skaffat nya laptimers som klockar med GPS – riktigt bra investering! Utan extra utrustning fick vi varvtiderna framför ögonen när vi passerade mållinjen och efter heaten kunde man lägga in informationen i datorn och jämföra olika varv.

På väg mot regnet i Karlskoga

Hojarna uppställda i det nya depåtälten

I 350-klassen var norrmannen Hans Riksfjord med igen efter ett uppehåll under 47-Årsracet i Linköping. Han var snabbast på träningarna och jag (Daniel) gjorde mitt bästa för att hänga på. Efter tidsträningen var jag fjärde snabbast och pappa kvalade in som sjätte man. Till racet fick vi vårt första pass på torr asfalt och jag satte iväg efter Riksfjord som tog täten. Sin vana trogen satte Riksfjord upp ett högt tempo från start och jag lyckades hålla jämna steg med honom under hela racet, men kunde aldrig ta ikapp de tre sekunderna han dragit ifrån i början. Det blev en alltså en andraplats och jag var nöjd med loppet. Pappa hade inte samma fart som i fjol, bland annat saknade han sin skivbroms från den andra Hondan. Han lyckades ändå hålla några av de gamla konkurrenterna bakom sig och gick i mål som sexa, precis som han startade.

Daniel delar här prispallen med Hans Riksfjord och Alf Töien

På söndagen kom jag iväg lite sämre i starten och låg alldeles bakom pappa under första varvet. På andra varvet bromsade jag om honom in i hårnålen och satte igång jakten på finländaren Jaro Alto och Riksfjord som började dra ifrån framför. Under några varv fick jag upp farten och insåg att det var nu var helt torrt efter att ha sett en del blöta fläckar i idealspåret under början av loppet. På femte varvet körde jag om Jaro Alto men Riksfjord hade då redan fått för mycket försprång för att ta in. Jag höll min plats in i mål och blev tvåa öven på söndagen. Pappa fick en bra start, men fick inte upp flytet i körningen och tappade några placeringar under de första varven. Efter en satsning vid inbromsningen mot trösakurvan fick han inte stopp i tid och fick ta escapen rakt fram. När han kom tillbaka ut på banan hade han tappat flera placeringar till och slutade 12a.

Samma uppställning som efter lördagens 350-race

I den lilla Formula-klassen 7CF2 ställde vi båda upp med våra Honda RS125R och det var kul att träna regnkörning med frächa regndäck. Jag hade inga släpp och inser att det går att köra väldigt fort med dem, fortare än jag vågade under helgen. På den andra fria träningen på fredagen regnade det kraftigt när vi skulle köra ut och pappa stannade kvar i depån för att fixa med sin 350. Vi var inte många som åkte ut och efter något varv var det som att himlens kranar plötsligt gått sönder och det häftiga regnet blev dubbelt så intensivt. Jag och Klas Eriksson låg och körde genom vattenpölarna som var mer som sjöar, det gick inte att se var kanten av banan gick och i de bankade kurvorna gick det vågor på de små forsarna som letade sig till andra sidan. Ett regnställ hade nog varit bra, men nu blev det istället mer som en våtdräkt som höll mig varm under passet. Jag tror inte att något av utrustningen riktigt hämtade sig och torkade efter det passet förrän söndag eftermiddag.

Båda racen blev ungefär lika, jag kom iväg ganska dåligt men jagade sedan genom fältet så långt jag hann under racet. Det var svårt att ta sig om 600cc-hojarna som blåste om på rakorna och bromsade upp i kurvorna, men när jag fick fri väg så vann jag mycket tid. Av någon anledning kom jag inte ner på de tider jag körde i fjol och jag hoppas att det var en tillfällig 125-svacka eftersom SM går på samma bana nu snart. Pappa trivdes bra på 125an och hade några bra fighter med de stora cyklarna. Jag blev 8a i första racet och sexa i det andra, pappa slutade på 10e plats i båda racen.

På söndagen firade jag även min 26-årsdag och blev bjuden på både tårta och sång. Vi var 10 personer runt vårt lilla bord i tältet som fikade och njöt av blåbärsprinsesstårtan som classic-racingens nytillskott från västkusten Charlotta Källbäck bjöd på. Lennart Olander, min företrädare på ordförandeposten och styrelsekollega sjöng till och med för mig på morgonen i högtalarsystemet, ett bra sätt att vakna! Tack så mycket till er allihop!

Tårtkalas i depån

Vacker utsikt från tårtbordet. En annan kille som gillar dubbla regnbågar kan ni se här:

http://www.youtube.com/watch?v=OQSNhk5ICTI